Skip to main content

Oameni buni, tradiții
și povești

Peste 600 de ani de tradiție

Satul Sebeșu de Sus aparține de comuna Racovița, județul Sibiu. Legenda spune că denumirea lui ar veni de la doi fraţi meşteri cu numele de Sebeşan, care au trecut Oltul cu luntrea în căutarea unui râu de munte. Planul lor era să construiască o pivă (piva sau piua este o instalație acționată de forța apei, folosită la împâslirea și pregătirea ţesăturilor din lână). Cei doi fraţi s-au despărţit: unul a întemeiat o așezare pe râul Moaşa – ce avea să devină Sebeșu de Sus, celălalt s-a stabilit pe o vale paralelă, situată la vest – Sebeșu de Jos.
Satul de pe valea Moașei este atestat documentar pentru prima dată în 1383, și de-a lungul istoriei a primit diverse nume, cum ar fi Oltfelsősebes în limba maghiară sau Oberschebesch în limba germană.

Casele frumoase și îngrijite, de o eleganță simplă și rustică, reflectă hărnicia și dârzenia oamenilor. Biserica ortodoxă “Sf. Petru și Pavel” din Sebeșu de Sus este inclusă în “Lista Monumentelor istorice” din județul Sibiu.

Tradițiile și obiceiurile autentice ale comunei urcă pe scena festivalului în interpretarea unor ansambluri folclorice și artiști talentați. Vom asculta jiene, învârtite, hațegane și cântece reprezentative din zonă. Dacă vrei să înțelegi mai bine istoria și cultura locului, înscrie-te din vreme la turul ghidat de sat și află chiar de la localnici cele mai frumoase povești din Sebeșu de Sus.

WordPress Lightbox